Kireç Taşının Formülü; kalsiyum karbonat bileşiğinin halk arasında bilinen ismidir kireç taşı. Kireç taşı; kireç elde etmekte kullanılan, kalsiyum karbonat tuzundan meydana gelen tortul bir kayaçtır. Kireç taşının diğer bir adı ise kalkerdir. Bileşik formülü ise CaCO3 biçimindedir.
Kireç Taşının Kimyasal Özellikleri
- Kalsiyum karbonat, diğer karbonat türleriyle genelde aynı özellikleri taşır. Güçlü asitlerle karşı karşıya geldiğinde karbondioksit gazı açığa çıkar; CaCO3(k) + 2HCl(s) → CaCl2(s) + CO2(g) + H2O(s
- 840 °C'ye kadar ısıtılan kalsiyum karbonat, karbondioksit oluşturur ve entalpi 178 kJ/mol enerjisiyle karbon dioksit ve kalsiyum dioksit meydana gelir; CaCO3 → CaO + CO2
Kireç Taşının Kullanım Alanları
İnşaat ve Yapı: Birçok ülkede kireçtaşının ana kullanım alanı inşaat ve yapı sektörüdür. Kireçtaşı bu sektörde beton harcında agrega olarak ve yol yapımında dolgu maddesi olarak kullanılır.
Çimento: Kireçtaşının diğer büyük kullanım alanı ise Portland çimentosu (CaO + SiO2+ Al2O3 + Fe2O3) yapımıdır.
Kireç üretimi: Sönmemişkireç üretiminde kullanılan yıllık kireçtaşının dünyada 750 milyon ton olduğu bilinmektedir. Türkiye’ de bu miktar hemen hemen 10 milyon ton/yıl civarındadır ve toplam kireçtaşı üretiminin % 4 üne denk gelir.
Metalürji: Özellikle yüksek fırınlarda demir rafinasyonu için cüruflaştırıcı olarak fazlamiktarda kireçtaşı kullanılır.
Tarım: Öğütülmüş kireçtaşı asidik toprakların pH değerini yükseltmek için kullanılır. Ayrıca suni gübre ve hayvan yemi üretiminde de kullanılır.
Baca gazı arıtımı: Yüksek ölçekli desülfürizasyon tesislerinde (kömür kullanan termik santraller gibi) öğütülmüş kireçtaşı kullanılmaktadır.
Diğer kullanım alanları: Cam sanayi, şeker sanayi, soda sanayi, kağıt sanayi, lastik – plastik - kauçuk sanayi; boya imalatı gibi alanlarda kireçtaşı kullanılır.