Kireç Suyu Kireç doğada sönmemiş halde bulunur. Belirli atmosferik basınç altında kalan doğal elementlerin kimyasal reaksiyona girmesi ile ortaya çıkar. Bu haldeki kireç, kullanıma pek uygun değildir. Su ile karıştırılarak söndürülür. Kireç suyu ise iki şekilde elde edilir. Birincisi, söndürülmüş kireç içine fazladan su karıştırılması ile elde edilir. İstenilen kıvama göre az ya da çok su karıştırılabilir. Bu tür kireç suyu, daha çok evlerde sebze ve meyvelerin sertleştirilmesinde kullanılır. Bunlardan en bilinenleri yaraların üzerine sürülmesi, mutfaklarda turşu yapmak için kullanılan sebzelerin kireçli suya yatırılması ve kabak tatlısı yapan kişilerin kabağın dağılmaması için kireç suyu kullanmalarıdır. Kireç Suyu Nasıl Elde Edilir ve Ne İçin Kullanılır? Bir başka kireç suyu türü ise kalker taşının ocaklarda ısıtılmasının ardından ortaya çıkan bir kireç türüdür. Kireç suyu diye bahsedilen esasen budur. Bu kalker kirecinin içeriğinde yaklaşık %20 oranında kil bulunur. Ayrıca belirli oranlarda alüminyum ve silis içerir. Fırında ısıtıldığında küçük parçalara bölünür ve en sonunda un haline gelir. Bu süreçte, dikalsiyum silikat ortaya çıkar ve alüminyum ile silis kaynaşır. Un haline gelen kalker kireci su ile karıştırılır. Bu işlem yapıldığında kireç sönmez, su içinde erimez, katı hale gelerek sertleşir. Bu şekilde su içinde bulunan inşaat temellerinde kullanıldığında sudan etkilenmez. Bununla birlikte, bu kimyasal reaksiyondan elde edilen kireç suyu özellikle sağlık alanında kullanılmaktadır. Kireç suyu, özellikle çocukların midelerinde ortaya çıkan iltihabi durumlar için kullanılmaktadır. Eczacılıkta kullanılan kireç suyu hazırlanışı ise; bir şurup şişesinin yarısına kadar toz sönmemiş kireç doldurulur, şişenin kalan kısmına kireci söndürecek kadar su ilave edilir. Şurup şişesinin ağzı açık olarak kireç söndürülür. Tam sönme olduktan sonra şişenin ağzı kapatılır ve şişe çalkalanır. Suyun içinde kireç çökene kadar beklenir ve su dökülür. Eksilen su yerine zeytinyağı eklenir ve şişenin ağzı kapatılarak çalkalanır. Bu karışım egzama ve yanıkta yaraların üstüne sürülür ve yaraların iyileşmesi sağlanır. Kireç Suyu Zararlı mıdır? Kireç suyunun kullanım alanına göre faydası ve zararı vardır. Su içinde bulunan kireç katmanlar halinde biriktiğinden, katmanlar arasında mikrobiyolojik bakteriler üreyebilir. Bu kapların kullanılması ile insanların sağlıkları tehdit altına girebilir. Kireçlenen kaplardan kaşık, bıçak, çatal gibi eşyalar aracılığıyla bakteriler bulaşabilir. Bu durum hastalıklara davetiye çıkarabilir. Kireç Suyunun Kullanım Alanları
Kireç Suyunun Hazırlanışı
Kireç suyu, hem evsel hem de endüstriyel kullanım alanları ile çok yönlü bir malzeme olup, doğru kullanıldığında birçok fayda sağlayabilir. Ancak dikkatli ve bilinçli kullanılmadığında sağlık açısından riskler oluşturabilir. |